NASA'nın James Webb Teleskobu, 5.600 Işıkyılı Uzaktaki Yıldız Çevresindeki Nadir Halka Fenomeni Yakaladı - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), yaklaşık 5.600 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir yıldızın görüntüsünü ayrıntılı olarak yakaladıktan sonra büyüleyici bir fenomeni ortaya çıkardı. Teleskoptan alınan görüntü, yıldızın, araştırmacıların dışarıya doğru yayılan eşmerkezli ışık çemberleri olduğundan şüphelendiği şeyle çevrili olduğunu gösteriyor. Resimdeki yıldız, Kuğu takımyıldızında bulunan bir ikili nadir yıldız çiftidir. Aralarındaki etkileşim, zamanla yıldızların etrafındaki uzaya kabuklarda genişleyen periyodik toz püskürmeleri ile sonuçlanır.

Kızılötesi toz kabukları, NASA’nın JWST’ye duyarlı Orta Kızılötesi Enstrümanının (MIRI) onu ayrıntılı olarak yakalamasını sağlar. bildiri Bilim Uyarısı tarafından. Çarpışan rüzgar ikilisi olarak bilinen nadir yıldız çifti, WR 140 adlı son derece nadir bir Wolf-Rayet yıldızından ve yine nadir bir nesne olan sıcak ve büyük O-tipi bir yıldız yoldaşından oluşur. Wolf-Rayet yıldızları, ana dizi yaşamlarının sonunda sıcak, yaşlı ve parlak olarak tanımlanır. Yüksek oranda kütle kaybediyorlar ve azot ve karbon açısından zenginler, ancak hidrojenden yoksunlar.

Bu arada O-tipi yıldızlar, parlak ve sıcak olduğu bilinen en büyük kütleli yıldızlar arasında sayılıyor. Ancak devasa boyutları nedeniyle ömürleri oldukça kısadır. WR 140’taki yıldız çifti, saniyede yaklaşık 3.000 kilometre hızla uzaya esen hızlı yıldız rüzgarlarına sahiptir. Bu nedenle, her iki yıldız da yüksek oranda kütle kaybediyor.

Sistemdeki toz, yıldızlardan gelen ultraviyole ışığını emen karbon formundadır. Bu, Webb’in görüntüsünde yakalanan termal radyasyonu yeniden yayan tozu ısıtır. Yıldız rüzgarları, kısmi toz kabuklarını genişleten rüzgarı dışarıya doğru üfler. Kabuklar üflenirken genişler ve soğur ve bu süreçte ısı ve yoğunluk kaybeder.

İkili yıldızın yörüngesi 7.94 yıllık bir periyoda sahiptir ve bu nedenle rüzgar çarpışması ve toz üretimi her 7.94 yılda bir gerçekleşir. Bu, en dıştaki toz kabuğunun yaşını belirlemek için ikili sistem etrafındaki bulutsunun halkalarının sayılabileceği anlamına gelir. Görüntüde bu tür 20 halka görülmekte olup, bu da 160 yıllık toz kabuklarının görülebildiği anlamına gelmektedir.


Diablo 3'ün Tartışmalı Müzayede Evi, Yasal Endişeler Olmasaydı Daha Hızlı Kaldırılırdı - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Diablo 3'ün Tartışmalı Müzayede Evi, Yasal Endişeler Olmasaydı Daha Hızlı Kaldırılırdı - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Baş tasarımcı Jay Wilson’a göre, Diablo III’ün tartışmalı gerçek para müzayede evi, Blizzard bunu yapmanın olası yasal sonuçları konusunda endişelenmemiş olsaydı çok daha erken kaldırılabilirdi.

Read More »

Bu Motorola'nın ABD için bir sonraki büyük Edge telefonu... - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Birkaç yıl boyunca yumurtalarının neredeyse tamamını Moto G sepetine yerleştirdikten ve genel performansını artırmayı başardıktan sonra hem dünya çapında hem de dünyada akıllı telefon gönderileri Bu orta sınıf ürün serisinin başarısı sayesinde kritik ABD pazarı, Motorola, bugünlerde Edge ailesine giderek daha fazla odaklanıyor gibi görünüyor.

Read More »
Bu yeni

Bu yeni "özel" kötü amaçlı yazılım, özel olarak tasarlanmış saldırılarla cihazınıza saldırıyor - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Proofpoint’ten siber güvenlik araştırmacıları, tehdit aktörleri tarafından özel olarak uyarlanmış çok çeşitli ikinci aşama saldırıları gerçekleştirmek için kullanılan yepyeni, özel olarak oluşturulmuş bir kötü amaçlı yazılımı ortaya çıkardı.

Read More »
Çin'in Sinsi Bilgisayar Korsanları ABD ve Guam Kritik Altyapılarına Sızdı Fark Edilmedi - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Çin'in Sinsi Bilgisayar Korsanları ABD ve Guam Kritik Altyapılarına Sızdı Fark Edilmedi - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

25 Mayıs 2023Ravie LakshmananSiber Tehdit / Casusluk

Read More »

Google'ın Pixel 8'e Getirdiği Tüm Yapay Zeka Özellikleri - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Google çığırtkanlık onun yeni Pixel 8 Pro telefon “üretken yapay zeka çağı için tasarlanmış ilk telefon” olarak anılıyor. Beklendiği gibi, Google’ın birinci sınıf akıllı telefonu, Tensor G3 çipi sayesinde cihazda çalışan çok sayıda AI özelliğine sahip oluyor. En azından eninde sonunda öyle olacak.

Read More »

Anne sağlığına yönelik acil yenilik ve yatırım çağrısı - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Maneesh Jain, PhD, CEO ve kurucu ortağıdır. MirvieHayatı tehdit eden hamilelik komplikasyonlarının aylar öncesinden tahmin edilmesine öncülük eden bir şirket.

Read More »

Windows 11, Android 13 ile Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hibrit Piyasaya Sürüldü: Fiyat, Özellikler - Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Lenovo, yakın zamanda CES 2024’te ThinkBook Plus serisi dizüstü bilgisayarlarının en son üyesi olan ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid’i duyurdu. Dizüstü bilgisayar Windows 11’de çalışırken, ekran alt yarısından ayrılarak, daha uzun pil ömrü için Android 13 ile çalışan bir tablet olarak ve ayrıca satılan Lenovo Tab Pen Plus ile birlikte kullanılabiliyor. Bu arada şirkete göre müşteriler hibrit cihazı harici bir ekrana bağlayıp bilgisayar olarak kullanmaya devam edebilecek.

Read More »

Other Articles