İstenmeyen prens - Son Dakika Haberler

İstenmeyen prens - Son Dakika Haberler - 02/04 06:53

i̇stenmeyen prens - son dakika haberler
2024-02-04
İstenmeyen prens - Son Dakika Haberler

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, birçok ülkede gayri resmi şekilde adeta 'istenmeyen kişi' ilan edildi. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinden sorumlu tutulan Veliaht Prens, bir dizi yurtdışı gezisine çıktı. Veliaht'ın uğrayacağı birçok ülkede protesto gösterileri düzenleniyor.
Ay sonunda düzenlenecek G20 Zirvesi'nin ev sahibi Arjantin, Yemen'de Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyonun işlediği iddia edilen savaş suçları ve Suudi yetkililerin yaptığı işkencelerde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın rolüne ilişkin bu ülkeye sunulan dosyayı incelemeye başladı.

KÜRESEL YARGI YETKİSİ VAR
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamaya göre, Örgüt dün Arjantin federal savcısına, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı görevini de yürüten Selman'ın Yemen'deki iç savaşta Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun işlediği insan hakları ihlallerinden suçlu olduğuna dair bulgularını sundu. Dosyada, Muhammed bin Selman'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti de dahil bazı Suudi vatandaşlara işkence edilmesi ve kötü davranılması konusundaki muhtemel rolünün de altının çizildiği aktarıldı.

Arjantin anayasası, bu ülkenin yargı makamlarına savaş suçları ve işkence için küresel yargı yetkisi tanıyor. Bu nedenle ülkenin yargı makamları, nerede, kim tarafından kime karşı olursa olsun savaş suçu işleyenleri ve işkence yapanları soruşturup, yargılayabiliyor. Muhammed bin Selman'ın 30 Kasım'da Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenecek G20 Zirvesi'ne katılması bekleniyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın, Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Prens Muhammed'in verdiği sonucuna ulaştığı iddia edilmişti.

'MESLEĞİ DURUMU ÖRTBAS ETMEYE İZİN VERMEDİ'
Nobel Barış Ödüllü Yemenli Aktivist Tevekkül Karman, Kaşıkçı cinayeti hakkında Anadolu Ajansı'na konuştu. Karman, "Aslında Cemal'in cinayetinin üstü örtülmeye çalışıldıkça küresel bir öfke uyandırdı. Düşünün bir gazeteci, bu gazetecinin Washington Post'ta köşe yazarı olmasına da gerek yok yerel bir gazeteci de olabilir. Bir ülkenin konsolosluğuna giriyor ve oradan sağ çıkamıyor. Bu cinayeti örtbas edebilir misiniz? Bir kere bu insanın mesleği bu durumu ketmetmenize izin vermez" diye konuştu.

TUNUS HALKI SOKAKTA
Suudİ gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra ilk yurt dışı turuna çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ülkelerine gerçekleştireceği ziyarete karşı, Tunuslular protesto gösterisi gerçekleştirdi. Gösterilerde "Tunus toprağını kirletmeye hayır" sloganı atıldı. Cezayir'de de Veliaht Prens Selman'ın ülkeye yapması muhtemel ziyarete tepkiler sürüyor.

i̇stenmeyen prens - son dakika haberler
 Londra'daki metro saldırısıyla ilgili ilk gözaltı}

Londra'daki metro saldırısıyla ilgili ilk gözaltı

Cuma günü Parsons Green metro istasyonundaki patlamalarla ilgili çalışmalarını sürdüren İngiliz polisi, suçluların peşine düştü.1 KİŞİ GÖZALTINDABBC'den gelen habere göre, olayla ilgili olduğu düşünülen 18 yaşındaki bir genç, Dover liman bölgesinde gözaltına alındı.GÖZALTINA ALINAN KİŞİ HAKKINDA BİL...

Read More »